04 Jan
04Jan

Ahhoz hogy fel tudjam mérni hogy reális-e az elképzelés az autóvásárlással kapcsolatban, pár dolgot tudnom kell a keresett autóval kapcsolatban:

– a márkáját és a típusát

– az évjáratát

– a maximális, még elfogadható futásteljesítményét

– felszereltségi szintjét

– a rászánt keretösszeget

Amennyiben ezek az információk rendelkezésemre állnak, viszonylag hamar vissza tudok jelezni azzal kapcsolatban, hogy reálisak-e az elképzelések és biztosan tudok-e az elvárásoknak megfelelő autót találni.

A megbízatásom négy lépcsőből áll:

1. A megfelelő autó kiválasztása. Általában csak újonnan Hollandiában üzembe helyezett autókat ajánlok, illetve vállalok. Csak ezekkel kapcsolatban tudunk 100%-osan biztosra menni a futásteljesítmény igazolásában. Ezek közül kivételek lehetnek az oldtimer, illetve Hollandiában újonnan nem forgalmazott, pl. amerikai autók. Átnézem az aktuális kínálatot és átküldöm a hirdetések linkjeit. A hirdetések kiválasztásánál természetesen az Ügyfél szempontjai mellett a saját tapasztalataimra is támaszkodom. Közösen kiválasztjuk azt a hirdetést, ami minden szempontnak megfelel.

2. Ha megvan az adminisztratív szempontból megfelelő autó, elmegyek és elkészítem az állapotfelmérését. Ez áll külső-, belső-, motortér- és menetpróba ellenőrzésből valamint teljes körű rétegvastagság-mérésből. Az eredményről egy három oldalas jegyzőkönyvet készítek, amiért anyagi és jogi garanciát vállalok. Ezt a jegyzőkönyvet eljuttatom a Ügyfélnek, ami alapján eldöntheti, hogy szeretné-e az autót. Ennek a szolgáltatásnak az ára 150 €, függetlenül attól, hogy Hollandián belül hol van az autó.

3. Ha úgy dönt az Ügyfél, hogy szeretné az autót megvásárolni, akkor elkezdem szembesíteni az eladót az esetleges hibákkal és mindent megteszek azért, hogy a legjobb árat sikerüljön kialkudnom. Ha sikerült olyan szintre alkudni az árat ami az Ügyfélnek megfelelő, kikérem a számlát a kereskedőtől a cégem nevére, és ezzel párhuzamosan kiállítok egy, a jutalékommal növelt számlát az Ügyfél nevére, amit átutalással, euróban kell teljesíteni.

Ennek a szolgáltatásnak az ára a hirdetett irányár és a végleges vételár közötti különbség fele, de minimum 500 €. Ebben az árban benne van az autó magyarországi forgalomba helyezéséhez szükséges dokumentumok (export-forgalmi engedély, kétnyelvű adás-vételi szerződés, műszaki vizsgát igazoló- valamint a hollandiai futásteljesítmény igazoló dokumentum) elkészíttetésének MUNKADÍJA.

Az hogy közbenső tulajdonosként belépek annak több oka is van:

- A holland forgalmiengedély bankkártya formátumú, chippel ellátott. A műszaki vizsga érvényességét a magyar hatóságok megfelelő eszköz híján nem tudják kiolvasni belőle. Ezért a műszaki vizsga érvényességét papír alapon kell igazolni a magyar hatóságoknak. Ezt az igazolást csak személyesen és csak a tulajdonos tudja kikérni a holland közlekedési hatóság valamelyik ügyfélszolgálatán (amiből 13 van az egész országban), és mivel erre az igazolásra egyébként Hollandián belül semmi szükség, a tapasztalatom azt mutatja, hogy a kereskedők nem szívesen tesznek lépéseket ezirányba. Az igazolás díja 30 €.

- Amennyiben van az autóban visszaigényelhető regisztrációs adó, azt az utolsó hollandiai tulajdonos tudja visszaigényelni. Így én leszek az utolsó hollandiai tulajdonos, én tudom visszaigényelni és azt beérkezés után azonnal visszautalom. A szolgáltatás ára 50 €. - Az autó exportját hollandiai tulajdonosként teljes jogkörrel tudom intzézni, nincs szükség kétnyelvű meghatalmazásokra közjegyző előtt hitelesítve. Export esetén semmilyen garanciális felelősség nem terheli az eladót, ezért az attól való félelem, hogy emiatt a vevő jogai sérülnek, teljesen alaptalan.

4. Hazaszállítás. Ez háromféle módon történhet:

- ha az Ügyfél repülővel kijön Hollandiába, elviszem neki az autót a repülőtérre. Ha "lábon" szeretné elvinni az autót, export rendszámot kell rá kiváltani. Ennek az ára (forgalomból kivonatás, exportforgalmi, rendszámtábla, kötelező felelősségbiztosítás) 150 € és a rendszámmal 2 hétig tud közlekedni az EU területén.

- gyűjtőkamionnal: 2-3 hét átfutással Budapest XVIII. kerületi telephelyig szállítva személyautó esetén 600 €, kisteherautó és terepjáró esetén a súlytól függően 750 - 1.000 €.

Figyelembe kell venni, hogy ez esetben nincs az autón rendszám, úgyhogy ha nincs otthon tréler vagy P-s rendszám, akkor nem lehet mozgatni az autót.

- gyűjtőkamionnal: 2-3 hét átfutással Veszprém/Felsőörsig szállítva személyautó esetén 600 €, kisteherautó és terepjáró esetén a súlytól függően 750 - 1.000€. Felsőörsi kollégám zárt, őrzött telephellyel rendelkezik és segíteni tud a magyarországi forgalomba helyezésben. Meg tudja oldani az autók mozgatását, így ez esetben nem szükséges az exportrendszám kiváltása. Ebben az esetben az Ügyfél névre íratott, felrendszámozott autót tud Felsőörsön átvenni.

A forgalomból kivonatás exportforgalmival, RENDSZÁM ÉS BIZTOSÍTÁS NÉLKÜL 50€.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.